Sinds enkele maanden wordt volop gewerkt aan een compleet vernieuwd Treebeekplein in Brunssum. Straks, als alles klaar is, ligt hier het nieuwe groene hart van tuindorp Treebeek, een plek waar duurzaamheid en gezelligheid hand-in-hand gaan.

Het Treebeekplein werd 100 jaar geleden aangelegd, als hart van het tuindorp Treebeek. Het plein heeft door de jaren heen verschillende inrichtingen gekend. Tot voor kort was het vooral een groenstrook.

Daar komt nu verandering in. In 2018-2020 werd een nieuw plan bedacht, mét inbreng van de bewoners. Het nieuwe plein maakt opnieuw het rijke (mijn)verleden van Treebeek zichtbaar. Tegelijkertijd bevat het moderne snufjes.

Vijver
Blikvanger van het nieuwe plein is de centrale vijver. Water is niet alleen een mooi natuurlijk element in een park, de vijver heeft ook een cruciale functie: bij hevige regenbuien fungeert de vijver als een (deels ondergrondse) opvangbak zodat de wijk ook bij hele hevige buien geen wateroverlast heeft.
Bij de aanleg van het nieuwe Treebeekplein is ook gebruik gemaakt van sloopmateriaal van de oude etageflats die hier stonden. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en dat is goed voor het milieu.

Maar het Treebeekplein is straks vooral een ontmoetingsplek voor iedereen. Een echt park waar alle buurtbewoners, jong en oud, komen om te wandelen, te spelen, en te ontmoeten. Om actief buiten te zijn, gewoon, midden in je eigen woonwijk…

Geef een reactie