Rowwen is een Rupsje. Een stoer Brunssums kereltje dat het afgelopen jaar niet alleen naar de peuterspeelzaal ging, maar ook naar een speciale groep: de Rupsjes.

Op de Brunssumse peuterspeelzalen en kinderdagverblijven is extra aandacht voor kinderen die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet goed praten. Of op een andere manier achterblijven in hun groei.

Het gaat om kinderen in de leeftijd van 2 tot 5 jaar. Ze gaan gewoon naar de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf, maar gaan daarnaast ook naar een groep waar ze extra zorg en begeleiding krijgen. Die groep heet de Rupsjes.
Uitgangspunt van de Rupsjes-aanpak is: vroeg erbij en thuis nabij.

Vroeg erbij wil zeggen: als je deze kinderen op jonge leeftijd de juiste hulp aanbiedt, voorkom je dat ze later in de problemen komen en daardoor misschien wel zwaardere en duurdere hulp nodig hebben.

En thuis nabij wil zeggen dat je het kind zoveel mogelijk in de eigen omgeving laat opgroeien. Dat het kind, met niet méér zorg en begeleiding dan strikt nodig is, een normaal leven kan blijven leiden, in het eigen gezin, zoveel mogelijk in de eigen Brunssumse omgeving.

Dat is goed voor het kind, dat is goed voor het hele gezin – zo blijkt uit het verhaal van Rowwen, verteld door zijn moeder Manuela.

Geef een reactie