Hij was een spil in het verzet in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. In die rol verleende hij hulp aan onderduikers: Joodse kinderen die uit Amsterdam werden gesmokkeld, vaak vlak voordat ze op transport zouden worden gesteld. Honderden kinderen redde hij zo in 1943-44. Toch is zijn naam bij het grote publiek onbekend. Een ereplaquette moet het begin zijn van eerherstel voor Pater Wim van der Geest (1913-1969).

De ereplaquette werd op vrijdag 29 oktober 2021 onthuld naast de St. Vincentiuskerk, waar Wim van der Geest in 1942-44 kapelaan was.

Vanaf 1943 organiseerde hij in Brunssum, als rayonleider van het verzet, de opvang en onderduik van Joodse kinderen die gesmokkeld werden uit de crèche tegenover de Stadsschouwburg in Amsterdam, het centrale deportatiepunt voor Nederlandse Joden naar de vernietigingskampen. Naar schatting werden in 1943-44 tussen de 150 en 200 kinderen opgevangen bij Brunssumse gezinnen.

Heel bijzonder aan de situatie in Brunssum was dat, ondanks de aanwezigheid van duizenden Duitsers onder de bewoners, er geen enkel kind verraden werd. Allen overleefden de oorlog. Ook Pater Wim van der Geest, die in 1944 werd opgepakt en gevangen gezet, overleefde de oorlog – zij het als een gebroken man.

De ereplaquette voor Wim van der Geest is een initiatief van de Jack Aldewereld Stichting in Brunssum. De Stichting is in 2020 opgericht en heeft als doel om verhalen over het redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Brunssumse bevolking te bewaren en te delen.

Geef een reactie