Hoenshuis728
Home HEADLINES Provincie regelt fusie Heerlen-Landgraaf

Provincie regelt fusie Heerlen-Landgraaf

0
0

De provincie gaat bekijken of een grotere fusie in Parkstad gerealiseerd kan worden. Dat maakten de gedeputeerden Ger Koopmans en Eric Geurts dinsdagmiddag bekend tijdens een persconferentie in Brunssum.

Aanleiding is het afketsen van de fusie van Landgraaf en Heerlen. Het provinciebestuur wil onderzoeken of naast Heerlen en Landgraaf ook de Parkstad-gemeenten Voerendaal, Simpelveld, Brunssum en Kerkrade mee kunnen in een fusie.

Welke gemeenten kunnen of moeten meedoen is voor de provincie nog niet helemaal duidelijk. Ook of de fusie in 2019 of 2020 een feit zou moeten zijn is voor het provinciebestuur nog de vraag.

Onderbanken en Nuth worden ontzien omdat die gemeenten reeds een fusietraject met Schinnen hebben ingezet. Ook Valkenburg en Meerssen worden niet meegenomen omdat omdat ze met een eigen onderzoek bezig zijn.

De maandag in de gemeenteraad van Landgraaf aangenomen motie voor een onderzoek naar een herindeling op grotere schaal grijpt de provincie nu aan. “Als er nu niet ingegrepen wordt, dan ontstaat er een lamgeslagen regio”, zei gedeputeerde Ger Koopmans tijdens de persconferentie.

De gemeenten in Parkstad zijn dinsdag meteen op de hoogte gesteld van de min of meer gedwongen fusie die hen boven hoofd hangt. Op 10 februari wil het provinciebestuur met het Limburgs Parlement hierover van gedachte wisselen.

Video Youtube – LOOtelevisie